ساخت اسپلیت تی از روش جوشکاری

جوشکاری  و اصول ساخت اسپلیت تی

معمولا برای عملیات جوشکاری اسپلیت تی از جوشکاری قوس الکتریکی و آرگون استفاده می شود. تعداد پاس های جوشکاری بایستی مشخص و بر اساس استاندارد تعریف شده باشد. برای ساخت اسپلیت تی بایستی بهترین و مجرب ترین نفرات به کار گرفته شوند.

یکی دیگر از موارد مهم در ساخت اسپلیت تی تناسب اندازه و فیت شدن قطعات بر روی یکدیگر می باشد. فیت کردن پدهای اسپلیت تی کار دشواری محسوب می گردد. به طوریکه دو قسمت بالایی و پایینی پد در کنار یکدیگر بایستی به طور کامل محیط خارجی لوله را احاطه کنند و هیچ شکاف و درزی مابین splittee و لوله ای که انشعاب می گیرد وجود نداشته باشد. وجود هر گونه شکاف و درز باعث بد جوش خوردن اسپلیت تی شده و این امر باعث ناکارآمدی فیتینگ جهت آب بندی خواهد گردید.

اسپلیت تی- ولو نصب شده روی اتصال و وزنی که از جانب آن بر اتصال وارد میشود.
فیتینگ اسپلیت تی و ولو نصب شده روی آن

معمولا در عملیات جوشکاری بین لبه های دو پد بالایی و پایینی از بک استریپ ( نوارهای فلزی ) مابین دو لبه استفاده می شود. تا هم دقت عملیات جوشکاری بالا رود و هم استحکام جوش ایجاد شده افزایش یابد. معمولاً در انتخاب مواد و ابزارهای جوشکاری جهت ساخت اسپلیت تی باید به موارد زیر توجه داشت. این موارد آیتم های تعیین کننده در انتخاب ابزارهای جوشکاری و ساخت اسپلیت تی محسوب می شوند:

  • Pipe type

در درجه اول باید جنس لوله مشخص شود تا ابزارهای جوش و برش لوله مشخص شوند. بر حسب جنس لوله، لوله  و سایر متریال های مورد نیاز ساخت اسپلیت تی انتخاب می شوند و برای انجام فرایندها روی لوله باید ابزارهای متناسب با کار روی لوله انتخاب شوند.

 

  • Pipe thickness

ضخامت لوله عامل تأثیر گذار بعدی در انتخاب متریال ها  و ابزارها می باشد. برای مثال زمانی که جنس لوله ضخیم باشد، طبیعتاً جوشکاری و برش لوله و سایر متریال های split tee اهتمام بیشتری می طلبد. روی خطوط لوله با ضخامت بالا تنظیمات لازم برای برش و جوشکاری، نوع الکترود مورد استفاده، نحوه جوشکاری آرگون و مواردی از این قبیل نیز متفاوت خواهند بود.

  • Line flood

نوع سیال نیز در انتخاب مواد و متریال ها و روش ها حائز اهمیت است. برای مثال متریال ها و شرایط کار روی خطوط لوله حاوی سیال گاز، با زمانی که خطوط حاوی سیال آب هستند متفاوت خواهد بود.

  • Line design pressure

فشار طراحی سیال متعیر دیگری است که می بایست در طراحی و ساخت اسپلیت تی مورد توجه قرار گرفته شود. بدیهی است که فشار بالاتر به معنای تحمیل فشار بیشتر به اسپلیت تی و خود سیال خواهد بود. در این خصوص نکته حائز اهمیت انتخاب فشار طراحی برای ساخت فیتینگ است. البته برای ساخت اسپلیت تی ختما باید فشار موجود و واقعی سیال اندازه گیری شود اما معیار انتخاب ابزارها و متریال ها، و ساخت split tee فشار طراحی خواهد بود.

کیفیت لوله انتخابی جهت گرفتن انشعاب مانند سایر موارد تعیین شده بایستی شرایط مناسب جهت جوشکاری اسپلیت تی بر روی سطح لوله را داشته باشد. به عنوان مثال در صورتی که سطح لوله در محل انجام کار دارای فرسودگی یا زنگ زدگی باشد ممکن است موارد ذکر شده تاثیر بسزایی بر روی جوش داده شده داشته باشد و کیفیت جوش را به مراتب پایین می آورد.

زمانی که نسبت سایز انشعاب به سایز لوله اصلی پایین باشد و فشار خط بالا ، برای تقویت اسپلیت تی از تجهیزات تقویت کننده استفاده می شود. مثلا با استفاده از یک نیپل تقویتی دو تکه استحکام نیپل موجود را ارتقا می دهیم. همچنین برای تقویت خط جوش از یک سدل تقویت کننده استفاده می شود. که با نصب و اتصال آن هم خط جوش تقویت پیدا کرده و هم استحکام اسپلیت تی در مقابل کشش افزایش پیدا می کند.

در نهایت پس از پایان مراحل جوشکاری اسپلیت تی بایستی آزمون های تست جوش جهت بررسی کیفیت جوش انجام گیرد. از جمله تست های جوش رایج که از دقت بسیار بالایی برخوردار می باشد تست رادیوگرافی جوش می باشد.

در این تست با استفاده از دستگاه های مخصوص که قدرت نفوذ اشعه رادیواکتیو بالایی دارند تمامی خرابی های جوش داده شده بررسی می شود البته بسته به نوع اسپلیت تی حساسیت این تست ها متفاوت می باشد. لازم به ذکر است که انجام عملیات تست جوش رادیوگرافی به دلیل ایجاد اشعه رادیوگرافی از خطر بسیار بالایی برخوردار می باشد و معمولا بایستی قبل از انجام این تست محوطه تا شعاع مشخص شده از وجود نفرات پاکسازی گردد. همچنین زمان انجام تست رادیوگرافی بایستی به گونه ای باشد که کمترین تردد نفرات در آن زمان در محل مشخص شده صورت پذیرد.

دقت و حساسیت جوشکاری اسپلیت تی:

هر چه سیال موجود در لوله محل انشعاب از نوع سیال تر و فرارتر باشد ، جوشکاری اتصالات اسپلیت تی بایستی با دقت و حساسیت بالاتری انجام پذیرد. برای مثال اگر سیال بخار باشد ، نشتی سیال از سوراخی کوچک موجود در جوش اسپلیت تی ، می تواند آسیب های جبران ناپذیری از جمله آسیب های وارده بر نیروی انسانی را در بر داشته باشد.

سیال گاز نیز از مواردی است که بایستی در امر جوشکاری اسپلیت تی دقت لازم را به عمل آورد. زیرا گاز نشت شده می تواند به شکل ابر گازی در مکان تجمع پیدا کرده و این ابر در برخورد با کوچکترین منبع قابل اشتعال به یکباره منفجر شده و نیروی انسانی را به خطر می اندازد.

جوشکاری و ساخت اسپلیت تی و ملاحظات فنی جهت ارزیابی ریسک
جوشکاری و ساخت اسپلیت تی

در نقطه مقابل جوشکاری سیالاتی به مانند نفت خام و آب از حساسیت کمتری نسبت به بخار و گاز برخوردار می باشد. اول آنکه مواد ذکر شده سیالیت کمتری را دارا بوده دوم آنکه قابل روئیت هستند و اگر split tee ساخته شده دارای نشتی باشد به سرعت محل نشت پیدا می شود و نسبت به رفع آن اقدام می شود.

از موارد دیگری که حساسیت جوشکاری اسپلیت تی را بالا میبرد ، ایجات فیتینگ اسپلیت تی جهت قطع و نگه داشتن جریان درون خطوط لوله می باشد. حساسیت این مرحله به این علت بالاست که دیگر لوله وانشعاب جدیدی وجود ندارد که بتوان فشار وارده در محل قطع سیال یا گاز را به آن وارد نمود بلکه کلیه فشار بر روی فیتینگ اسپلیت تی می باشد . پس وجود کوچک ترین نشتی در محل جوشکاری می تواند عواقب جبران ناپذیری را چه از لحاظ اقتصادی و چه از لحاظ جانی به همراه داشته باشد.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *