ساخت اسپلیت تی از جمله فرایندهایی است که اغلب فعالان حوزه خطوط لوله، خصوصاً دو حوزه صنعتی مشخص در صنایع نفت و گاز با آن سر و کار دارند؛ یکی فعالان شاغل در حوزه پایپینگ و لوله کشی و دیگری فعالان موجود در زمینه انشعاب گیری از خط لوله. معمولاً واحدهای خدماتی مذکور خود به ساخت این فیتینگ خط لوله می باشند و کمتر پیش می آید که این دسته فعالان به سراغ سایر واحدهای سازنده این اتصال بروند. نوع فیتینگ مورد نظر بر حسب نیاز مجموعه تعیین خواهد شد. در صورتی که قرار به انشعاب گیری سایز به سایز باشد اسپلیت تی فول برنچ مورد استفاده قرار می گیرد و اگر قرار به ایجاد انشعاب در سایزی کوچک تر از سایز لوله باشد از فیتینگ ردیوس برنچ استفاده می شود. روش ساخت هر دو اتصال مشابه همدیگر می باشد، متریال ها نیز مشابه هم می باشند با این تفاوت که در اسپلیت تی فول برنچ ما نیاز به یک لوله بلندتر داریم اما در فیتینگ ردیوس برنچ، با توجه به این که سایز لوله و سایز انشعاب یکی نیستند، از دو لوله استفاده خواهد شد. لوله سایز بزرگ که برای پد اسپلیت تی محسوب می شود هم سایز با لوله اصلی خواهد بود و لوله سایز کوچک که اتصال عمود اسپلیت تی است بر اساس سایز انشعاب مورد نظر خواهد بود.
بهترین محیط برای ساخت اسپلیت تی کارگاه های مسقف مجهز به سیستم های تهویه هوا و غبارگیر است. در این فضاها گرد و غبار، رطوبت و آلودگی های محیطی در کمترین حد خود وارد فضا می شوند و جوشکاری قطعات روی یکدیگر را تخریب نمی کنند.
تجهیزات ساخت اسپلیت تی باید تمام و کمال پیش از آغاز عملیات ساخت آماده باشند، چرا که هر گونه کمبود و نقص در آن باعث بروز وقفه در روند ساخت می شود. این مورد در زمانی اهمیت بیشتری می یابد که کار به صورت فورس و اضطراری می باشد و وقفه در آن به صلاح نیست، چرا که کل برنامه زمان بندی یک پروژه را از هم می ریزد. ساخت فیتینگ در پروژه هایی نظیر پایپینگ و انشعاب گیری بخشی از مجموعه فرایندهای متعددی می باشد و از این حیث بروز وقفه در آن کل فرایندها را به لحاظ زمانی دچار آسیب می کند، چرا که یک گلوگاه زمانی کاذب در روند جاری امور ایجاد کرده و به این صورت نه فقط فرایند بعدی بلکه کل برنامه زمان بندی را از هم می پاشد. بنابراین دستورکار ساخت فیتینگ پیشاپیش آماده شده و بر اساس آن تمامی متریال ها، دستگاه ها و ماشین آلات و نیروی انسانی پیش بینی می شوند، محل ساخت فیتینگ تعیین می شود و از گرد و غبار و بروز آسیب های محیطی ایزوله می شود، و سپس فرایند ساخت به انجام می رسد.
در صورتی که تمامی شرایط ساخت فراهم باشد تکمیل یک فیتینگ اسپلیت تی زمان چندانی نخواهد برد و می توان ظرف یک یا دو روز آن را به انجام رساند، این امر برای مجریان پروژه ها از اهمیت بالایی برخوردار است چرا که مراحل بعدی شامل تنش زدایی و آزمون های لازم نیز زمان خود را نیاز دارند.
نصب اسپلیت تی و جوشکاری آن روی خط لوله نیز زمان خاص خود را نیاز دارند که می توان با به کار گرفتن دو جوشکار حرفه ای و متبحر در زمینه خطوط لوله، آن را نیز به حداقل رساند. معمولاً ترجیح بر آن است که جوشکاری توسط اپراتورهایی انجام شود که اسپلیت تی را خود ساخته اند. در فرایند جوشکاری فیتینگ روی خط لوله باید دقت شود که کوچک ترین عدم تقارن و عدم توازنی میان پدها، و محل نصب فیتینگ ایجاد نشده باشد. خطوط جوش باید بسیار دقیق، بدون خوردگی و بذون ایجاد چاله های حوش انجام شوند. پدها و کلیه محل های خط جوش باید پخ زده شوند تا جوشکاری به بهترین نحو ممکن به انجام برسد.
پس از اتمام عملیات و بستن ولو، باز هم تست فشار روی مجموعه ولو و اسپلیت تی انجام خواهد شد تا نسبت به مقاومت آن در برابر فارهای وارده از ناحیه خط و سیال مورد ارزیابی قرار گیرد.
شرکت پیشگام صنعت ابزار بر حسب تجربه خود در زمینه انجام عملیات های انشعاب گیری انواع و اقسام فیتینگ های اسپلیت تی در سایزها و شرایط کاری متفاوت ساخته است و از همگی آن ها در پروژه های خود بهره گرفته است. این فیتینگ ها آزمون خود را پس داه و اکنون سال هاست که به عملکرد خود به بهترین نحو ممکن ادامه می دهند. از این رو ما آمادگی کامل جهت ساخت این دست اتصالات را داشته و بر حسب آشنایی با فرایندهایی نظیر پایپینگ و انشعاب گیری، بهترین محصول متناسب با نیاز مشتری را تحویل خواهیم داد. جهت کسب اطلاعات بیشتر و اخذ مشاوره می توانید با شماره تماس شرکت ۳۴۷۱۷۹۰۰-۰۲۶ تماس حاصل نمایید و تمامی شرایط را در این خصوص ارزیابی کنید.
اسپلیت تی- ساخت اسپلیت تی– split tee– نصب اسپلیت تی